Koninklijke Onderscheiding voor Wil Schilders

Op 23 juni 2023 ontving PWN-directeur Wil Schilders de Koninklijke Onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau, ter gelegenheid van zijn formele pensionering als bijzonder hoogleraar Scientific Computing for Industry aan de Technische Universiteit Eindhoven. De onderscheiding is toegekend vanwege Wil’s buitengewone verdiensten voor de Nederlandse en internationale wiskundegemeenschap.

Wil Schilders had en heeft nog vele functies in de wiskunde. Momenteel is hij naast directeur van het Platform Wiskunde Nederland ook nog president-elect van de International Council for Industrial and Applied Mathematics; leider van het Europese servicenetwerk voor wiskunde in de industrie EU-MATHS-IN; adviseur van wiskunde-instituten in Brazilië, Duitsland, Ierland en Japan; en meer.

Wil Schilders is van grote waarde voor de wiskunde in Nederland, Europa en wereldwijd: door het actieve gebruik van zijn unieke netwerk in academische instellingen, overheidsinstanties en hightech-bedrijven; door zijn uitstekende organisatie- en acquisitieactiviteiten; en door het genereus delen van zijn brede en diepe kennis van wiskunde en de toepassingen ervan in de industrie.

Wil Schilders’ betrokkenheid reikt verder dan de wereld van beroepswiskundigen. Hij bedient het grote publiek met tentoonstellingen over de schoonheid en praktische relevantie van wiskunde en met informatie over het oplossen van Sudoku-puzzels. Hij heeft drie veel vertaalde boekjes over dit onderwerp geschreven, om talloze mensen wereldwijd te vermaken.

Barry Koren
leerstoel Scientific Computing
Technische Universiteit Eindhoven

Reacties zijn gesloten.