Success Stories; Mathematics and Industry

In de week waarin normaal gesproken de Studiegroep Wiskunde met de Industrie (SWI) zou hebben plaatsgevonden, vertelden zes bedrijven in drie verschillende webinars over hun ervaringen met eerdere SWI’s.

Op dinsdag 26 januari 2021 vertelde Sandra Kamphuis hoe Sweco twee keer heeft deelgenomen met een vraagstuk over het aansturen van verkeerslichten om verkeersstromen te optimaliseren. De ervaringen uit die twee weken hebben er toe geleid dat er nu een samenwerkingsproject met TU Eindhoven en Fontys Tilburg wordt opgezet. Daarnaast vertelden Paul van Drunen en Piet Stam van Equalis over hun vraagstuk met betrekking tot het eerlijk verdelen van ziektekosten over verzekeraars. Na de SWI hebben afstudeerders verder gewerkt aan dit vraagstuk waarbij machinelearning een belangrijke rol speelt. De open vraag die Equalis nu nog heeft is hoe “to unbox the blackbox”. Na afloop van het webinar is contact gelegd tussen één van de aanwezigen en Equalis om hier een vervolgstap in te zetten.

Woensdag stond in het teken van sport en beweging. Victor van Dijk van de KNLTB vertelde dat SWI een nieuwe methode heeft opgeleverd waarmee de rating van tennisspelers, zowel in het enkelspel als in het dubbelspel, kan worden verbeterd. In de loop van 2021 zal de nieuwe rating worden geïmplementeerd. Daarna legde Tim Gerbrands van Shoqr uit hoe schokken bij lopen, rennen en springen, impact hebben op het kraakbeen in de knie. Om die impact en de eventuele daaruit volgende schade te meten moet je nu nog naar het testlab. Met behulp van ondersteunende modellen die tijdens SWI zijn ontwikkeld kan je in de toekomst ook buiten het lab deze impact gaan testen en meten.

Tijdens het laatste webinar kwam Jan de Munck van PostNL vertellen over hun uitdaging om pakketjes optimaal van klanten (zoals webshops) via sorteercentra bij de eindgebruiker te brengen. Tijdens SWI is op basis van aannames en een kunstmatige dataset een eerste, veelbelovend model opgesteld. PostNL zoekt nu de samenwerking met universiteiten om met behulp  van afstudeerders en PhD’s het model verder te ontwikkelen zodat het in de echte wereld kan worden ingezet. HZPC deed mee aan de SWI in 2014 en heeft de resultaten van die week al in praktijk gebracht. Pieter-Jelte Lindenbergh van HZPC vertelde over de zoektocht naar de ideale aardappel om zoveel mogelijk friet uit te snijden die ook nog een zo goed mogelijke smaak heeft. Met het model dat tijdens SWI is ontwikkeld, worden steeds betere aardappelrassen geselecteerd en vervolgens de best mogelijke frietaardappels geteeld.

Deze succesverhalen hebben een mooie indruk gegeven van de diversiteit aan uitdagingen uit de praktijk waarbij wiskunde een belangrijke bijdrage kan leveren aan de oplossing.

Reacties zijn gesloten.