KHMW: ASML prijs

Eén van de Hollandsche Maatschappij Prijzen voor Jong Talent is de ASML Afstudeerprijs voor Wiskunde. Deze prijs maakt deel uit van de Hollandsche Maatschappij Prijzen voor Jong Talent, scriptieprijzen ter bevordering van het wetenschappelijk onderwijs in de technische en exacte vakken.
De ASML-prijs wordt sinds 2011 jaarlijks toegekend aan een student die het afgelopen academisch jaar is afgestudeerd in de wiskunde en die zich naar de mening van de jury speciaal onderscheiden heeft, zowel wat het totale studieresultaat als wat het innovatieve karakter van de afstudeerscriptie of-opdracht betreft. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 Euro, dat beschikbaar is gesteld door ASML.

In 2022 werd de ASML Afstudeerprijs voor Wiskunde uitgereikt aan Fleur Theulen (Tilburg University), voor haar scriptie: ‘Solving Large Maximum Covering Location Problems with a GRASP Heuristic – Case-study for Stroke Facility Allocation in Vietnam’. Lees hier het juryrapport.

In 2021 werd de ASML Afstudeerprijs voor Wiskunde toegekend aan Mark van den Bosch (Universiteit Leiden), voor zijn scriptie: ‘Delay Differential Equations driven by Lévy Processes of Finite
Intensity: on the Existence of Invariant Measures for Mackey-Glass Type Equations’. De
scriptie behandelt stochastische verstoringen van een klasse van populatiemodellen.
Lees hier het juryrapport.

De ASML Afstudeerprijs voor Wiskunde 2020 werd toegekend aan 2 mensen:  D.J. (Daan) Rutten MSc, TU Eindhoven, voor de scriptie: “Semi-Online Algorithms for Power-Aware Load Balancing”, en P. (Pim) Spelier MSc, Universiteit Leiden, voor de scriptie: “A geometric approach to linear Chabauty”. Het juryrapport vindt u hier.

In 2019 werd de ASML Afstudeerprijs voor Wiskunde uitgereikt aan J.L. (Jeroen) Winkel MSc, Radboud Universiteit Nijmegen, voor zijn scriptie: “Connections and the fundamental group of non-commutative spaces”. Voor het juryrapport klikt u hier.

De ASML Afstudeerprijs voor Wiskunde 2018 werd toegekend aanIr. A.J. (Arjan)Cornelissen(TU Delft) voor zijn scriptie: “Quantum gradient estimation and its application to quantum reinforcement learning”. Klik hier voor het jury rapport.

Op 20 april 2018 werd de ASML Afstudeerprijs voor Wiskunde 2017 toegekend aan Merlijn Staps MSc, op 31 augustus 2017 afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht, voor  zijn scriptie: “The diameter of hyperbolic random graphs.” De prijs werd uitgereikt door John Koster, Director Software Architecture & Integration ASML. Klik hier voor het juryrapport.

John Koster, Merlijn Staps, Louise Gunning-Schepers

In 2016 werd de ASML prijs uitgereikt aan Madelon de Kemp (Vrije Universiteit), voor haar scriptie waarin ze het optimaliseren van de afsprakenplanning van bijvoorbeeld medisch specialisten onderzocht. Hiervoor combineerde ze zeer verschillende wiskundige technieken, met name uit de stochastische besliskunde en de combinatorische optimalisering. Meer info:
https://wiskundepersdienst.nl/nieuwsberichten/1049

Eerdere prijswinnars van de ASML-afstudeerprijs zijn onder andere:

2015: Yoeri Dijkstra (TU Delft), voor zijn scriptie waarin hij met behulp van wiskundige vergelijkingen een verklaring gaf voor de ingewikkelde circulatiestroming in riviermondingen. Meer info:
https://wiskundepersdienst.nl/nieuwsberichten/782

2014: Ruben Stienstra (Radoud universiteit) voor zijn masterscriptie “Complete Motion in Classical and Quantum Mechanics”.

2013: Stéphanie van der Pas (universiteit Leiden). Ze bewees dat een nieuwe methode om een onderzoeksmodel te kiezen (het switchcriterium, een Bayesiaanse selectiemethode) beter werkt dan de gebruikelijke standaardmethode (modelselectiemethode).

2012: Jaron Sanders (TU Eindhoven). Hij ontwierp vernieuwende algoritmen (rekenmodellen) voor een optimaal gebruik van draadloze ommunicatienetwerken.
Meer info:  https://wiskundepersdienst.nl/nieuwsberichten/620

Reacties zijn gesloten.