Derdeklasser wint finale Nederlandse Wiskunde Olympiade na fotofinish

Derdeklasser Naïm Hofstede (14) uit Makkum heeft bij de finale van de Nederlandse Wiskunde Olympiade de maximale score van 50 punten behaald. Aangezien ook vierdeklasser Josiah ’t Hart (15) uit Groningen alle opgaven foutloos oploste, moest hun score bij de voorrondes de uitslag bepalen. Bij de tweede ronde scoorde Naïm precies één punt meer dan Josiah en kroonde zich daarmee tot winnaar in de categorie klas 4 en lager. Samen met de winnaars van klas 5 en 6, Casper Heimel (15) uit Utrecht en Ryan Staal (17) uit Barendrecht, en de elf andere prijswinnaars zullen Naïm en Josiah worden gehuldigd tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 10 november.

De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een wiskundewedstrijd voor scholieren, bestaande uit drie rondes. Voor de opgaven is weinig voorkennis vereist, maar wel veel wiskundig inzicht, creativiteit en doorzettingsvermogen. Aan de eerste ronde in januari deden 6471 leerlingen mee van 319 scholen uit het hele land. Van elke categorie (klas 3 en lager, klas 4 en klas 5) werden de hoogst scorende deelnemers uitgenodigd voor de tweede ronde op 10 maart. Aan deze ronde, georganiseerd aan twaalf Nederlandse universiteiten, deden in totaal 875 leerlingen mee.

De derde en laatste ronde werd op 15 september georganiseerd aan de Technische Universiteit Eindhoven. De 150 deelnemers, die er al een training van vier middagen aan verschillende Nederlandse universiteiten op hadden zitten, kregen in totaal drie uur de tijd om vijf open vragen op te lossen. Met een sluitend bewijs konden tien punten worden verdiend, maar ook gedeeltelijke oplossingen en nuttige observaties waren punten waard. Bij een gelijk aantal punten, zoals bij Josiah en Naïm, bepaalde de tweederondescore de uiteindelijke uitslag. Naast de drie winnaars krijgen ook de nummers 2 tot en met 5 van elke categorie een prijs. Hieronder kunt u een overzicht vinden van de vijftien prijswinnaars. De prijzen bestaan uit een geldbedrag en een extra cadeau en worden beschikbaar gesteld door de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren en Transtrend BV. De prijswinnaars en natuurlijk ook hun wiskundedocenten mogen trots zijn op deze knappe prestatie!

Reacties zijn gesloten.