In memoriam Ton Langendorff

Op 18 oktober 2023 is Ton Langendorff overleden. Ton heeft sociologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is in de wiskundige gemeenschap bekend geworden door zijn werk voor het 3TU Applied Mathematics Institute. Dit instituut, ook wel 3TU.AMI genoemd, is begonnen als gezamenlijk initiatief van de drie wiskunde-afdelingen van 3TU’s (TU Delft, TU Eindhoven en Universiteit Twente). Vanaf het begin was Ton de secretaris van dit instituut. De eerste belangrijke activiteit was een gezamenlijk evenement in de Nederlandse Ambassade in Berlijn om een samenwerking te starten met Matheon en verschillende industrieĆ«n op het gebied van optimalisatie van energienetwerken. Matheon (nu MATH+) is een samenwerking van de drie universiteiten en twee onderzoeksinstituten in Berlijn. Matheon gaf veel inspiratie hoe 3TU.AMI te organiseren. Ton zat vol energie om 3TU.AMI tot een succes te maken. Hij organiseerde veel bijeenkomsten met Nederlandse industrieĆ«n en onderzoeksinstituten. Al in het begin verbond hij ook Wageningen en de Rijksuniversiteit Groningen aan 3TU.AMI. Tegenwoordig staat 3TU.AMI bekend als 4TU.AMI. Dankzij zijn werk is 4TU.AMI een belangrijk instituut in Nederland en goed bekend bij de (industriĆ«le) wiskundige gemeenschap.
Ton was ook de eerste secretaris van de commissie Innovatie binnen PWN. Hij speelde een grote rol, was zeer actief, en een van zijn belangrijkste bijdragen was het boek ”Succesformules” geschreven door Ionica Smeets en Bennie Mols, waarvoor Ton de drijvende kracht was. Zijn enthousiasme en werkhouding werden zeer gewaardeerd door het bestuur en de directeur van PWN.
Ton speelde ook een rol in het in 2013 opgerichte European Service Network of Mathematics for Industry and Innovation (EU-MATHS-IN). Hier was hij de Nederlandse vertegenwoordiger in het Europese project MSO4SC en reisde hij naar veel collega’s in Europa.
Na zijn pensionering bleef Ton actief met wiskunde. In 2017 was hij kwartiermaker van een European Technology Platform (ETP) voor Mathematical Modelling, Simulation, and Optimisation (MSO), kortweg ETP4MSO. Hij sloot de samenwerking met wiskunde af met het schrijven van een boek: “Denken wiskundigen wel zo exact?”.

Kees Vuik en Wil Schilders

Reacties zijn gesloten.