Maximale score voor zesdeklasser bij Nederlandse Wiskunde Olympiade

Zesdeklasser Casper Madlener (16) uit Hoofddorp heeft de Nederlandse Wiskunde Olympiade gewonnen met een perfecte score voor alle drie de rondes. Bij de feestelijke prijsuitreiking op 12 november zal hij samen met de veertien andere prijswinnaars gehuldigd worden. Naast Casper mogen daar ook vijfdeklasser Hylke Hoogeveen (16) uit Odijk en vierdeklasser Allie Zong (15) uit Veldhoven de eerste prijs in hun categorie in ontvangst nemen.

De drie winnaars behoorden alle drie al bij eerdere edities tot de prijswinnaars. Hylke eindigde vorig jaar ook al als eerste, toen in de categorie klas 4 en lager. Daarnaast vielen Hylke en Allie afgelopen schooljaar in de prijzen bij internationale wedstrijden waar Nederland aan deelneemt: Allie won een bronzen medaille bij de European Girls’ Mathematical Olympiad en Hylke een bronzen medaille bij de Internationale Wiskunde Olympiade. Van november tot en met juni zullen de drie winnaars, samen met de twaalf andere prijswinnaars en nog veertien andere veelbelovende deelnemers aan de finale, opnieuw een uitdagend trainingsprogramma volgen om zich voor te bereiden op deze wedstrijden.
 
Het trainingsprogramma bestaat uit maandelijkse trainingsdagen en -weekenden, waar ‚Äď naast veel trainingssessies ‚Äď ook enkele selectietoetsen op het programma staan. Uit deze nationale selectie zullen tien leerlingen worden gekozen om Nederland te vertegenwoordigen op de Benelux Wiskunde Olympiade, die in de lente in Mechelen, Belgi√ę zal worden gehouden. Daarnaast zal in april een team van vier meisjes afreizen naar de European Girls‚Äô Mathematical Olympiad in Eger, Hongarije. In juli wacht in Noorwegen nog de Internationale Wiskunde Olympiade, de meest prestigieuze wiskundewedstrijd voor scholieren, waar zes trainingsdeelnemers de nationale eer mogen hooghouden.
 
Voor vierde- en vijfdeklassers die niet uitgenodigd zijn voor de selectie, maar met wat extra oefening volgend jaar wel de trainingsgroep zouden kunnen halen, wordt sinds enkele jaren ook het zogenaamde beloftenprogramma georganiseerd. Dit programma is minder intensief dan het trainingsprogramma van de selectie, maar ook hier komen handige nieuwe strategie√ęn aan bod die kunnen helpen om lastige olympiadeopgaven op te lossen. Dit jaar zijn achttien vijfdeklassers en achttien deelnemers uit klas 4 en lager uitgenodigd voor het beloftenprogramma.

Algemeen
De Nederlandse Wiskundeolympiade is een wiskundewedstrijd voor scholieren. De leuke en uitdagende opgaven, waarvoor zeker in de eerste twee rondes weinig voorkennis nodig is, testen de creativiteit en het wiskundig inzicht van de deelnemers. De wedstrijd bestaat uit drie rondes. In januari 2021, tijdens de lockdown, deden 3399 scholieren van 229 verschillende scholen uit heel Nederland mee aan de eerste ronde. Van iedere categorie (klas 6, klas 5 en klas 4 en lager) werden de beste deelnemers uitgenodigd voor de tweede ronde. Aan deze ronde, die vanwege de sluiting van de universiteiten dit jaar ook op de scholen plaatsvond, deden op 12 maart 2021 in totaal 722 leerlingen mee.

Finale
Aan de finale, die op 17 september 2021 werd georganiseerd op de Technische Universiteit Eindhoven, deden 136 leerlingen mee. Zij kregen vijf open opdrachten, aangepast aan hun categorie, die elk maximaal tien punten konden opleveren. In totaal kregen de leerlingen drie uur de tijd om de opgaven op te lossen. Bij een gelijke score in de finale bepaalde de tweede ronde de einduitslag. Naast de drie winnaars van elke categorie, krijgen ook de nummers 2 tot en met 5 een prijs. Een overzicht van de vijftien prijswinnaars kunt u hieronder vinden. De prijzen, bestaande uit een geldprijs en een extra cadeau, worden beschikbaar gesteld door de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren en Transtrend BV. De prijswinnaars en natuurlijk ook hun wiskundedocenten mogen erg trots zijn op deze fantastische resultaten!

De Nederlandse Wiskunde Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend, ORTEC, Rabobank, Optiver en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, Outreach Beta, ABN AMRO, Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), De Nederlandsche Bank (DNB), Noordhoff, Cito Instituut voor Toetsontwikkeling, Freudenthal Instituut, Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren.

Einduitslag Nederlandse Wiskunde Olympiade 2021:

Categorie klas 6
nr ¬†¬†¬†¬†‚ā¨¬† ¬† ¬† ¬†fin ¬†¬†¬†¬†2e ¬†¬†¬†¬†1e¬† ¬† ¬† Naam¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†Woonplaats¬† ¬† ¬† ¬† ¬† School
1     250     50     40     36     Casper Madlener       Hoofddorp               Leo Kannercollege Leiden
2     150     46     40     36     Kees den Tex             Naarden                 Gem. Gymnasium Hilversum
3     100     46     36     34     Lars Pos                    Groningen               Stadslyceum Groningen
4       75     44     33              Rikkie Gieler              Landsmeer             Spinoza Lyceum Amsterdam
5       50     44     28     36     Jelle Bloemendaal     Hooglanderveen    Corlaer College Nijkerk

Categorie klas 5
nr ¬†¬†¬†¬†‚ā¨¬† ¬† ¬† ¬†fin ¬†¬†¬†¬†2e ¬†¬†¬†¬†1e ¬†¬†¬†¬†¬†Naam¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† Woonplaats ¬†¬†¬†School
1     250     45     40     36      Hylke Hoogeveen           Odijk                Openbaar Lyceum Zeist
2     150     40     32     22      Lance Bakker                  Hoofddorp        Katholieke SG Hoofddorp
3     100     39     32     17      Jeroen Schrader             Dronten           Van der Capellen SG Zwolle
4¬† ¬† ¬† ¬†75 ¬†¬†¬†¬†39 ¬†¬†¬†¬†29 ¬†¬†¬†¬†36 ¬†¬†¬†¬†¬†Dani√ęl van Westreenen ¬†Delft¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†Stanislascollege Delft
5       50     37     40     36      Mads Kok                        De Meern         Utrechts Stedelijk Gymnasium

Categorie klas 4 en lager
nr ¬†¬†¬†¬†‚ā¨¬† ¬† ¬† ¬† fin¬† ¬† 2e ¬†¬†¬†¬†1e¬† ¬† Naam¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† Woonplaats¬† ¬† ¬†Klas ¬†¬†¬†¬†School
1     250     35     40     26    Allie Zong                  Veldhoven        4 vwo    Lorentz Casimir Lyceum Eindhoven
2     150     26     40     19    Meck Verhoogt          Utrecht             4 vwo    Gerrit Rietveld College Utrecht
3     100     26     28     26    Michiel van der Luit   Zwijndrecht      4 vwo    DevelsteinCollege Zwijndrecht
4      75     24     28     24     Felix Hamoen            Utrecht              4 vwo    Leidsche Rijn College Utrecht
5      50     23     32     24     Yanniek Nitescu         Eindhoven        4 vwo    Christiaan Huygens College Eindhoven

Voor meer informatie over de Nederlandse Wiskunde Olympiade: zie www.wiskundeolympiade.nl.

Reacties zijn gesloten.