ASML Afstudeerprijs 2013 voor Wiskunde naar Stéphanie van der Pas (UL)

Op 29 november 2013 werden in het Hodshon Huis 50 aanmoedingsprijzen en 11 afstudeerprijzen uitgereikt.

Fotografie Hilde de Wolf

Fotografie Hilde de Wolf

De aula was bijna tot de laatste stoel bezet bij de uitreiking van Hollandsche Maatschappij Prijzen voor Jong Talent 2013. In de categorie Wiskunde gingen de prijzen naar:

Aanmoedingsprijzen Wiskunde en Technische Wiskunde
Eric Pap (RUG)
Pjotr Buys (UvA)
Richard Post (TUE)
Bart van Ginkel (TU Delft)
Jesper Noordsij (UL)
Len Spek (UT)
David Koetsier (VU)
Luuk Verhoeven (RUN)
Jan-Willem van Ittersum (UU)

ASML Afstudeerprijs Wiskunde
Stéphanie van der Pas (Universiteit Leiden)

Zij bewees dat een nieuwe methode om een onderzoeksmodel te kiezen beter werkt dan de gebruikelijke standaardmethode. Aan de meest gebruikte modelsectiemethode, de hypothesetoets, kleven enkele nadelen. Zelfs al er gegeven over veel respondenten beschikbaar zijn, kan hiermee de verkeerde hypothese worden gekozen. En als een onderzoeker niet van te voren precies vaststelt hoeveel personen meedoen aan het onderzoek, zijn de uitkomsten onbetrouwbaar. Daarom ontwikkelen statistici nieuwe methoden. Stéphanie heeft wiskundig geanalyseerd of zo’n nieuwe methode, het Switchcriterium, beter zou werken. Ze bewees wiskundig dat deze Bayesiaanse selectiemethode flexibeler is dan de bekende standaardmethode. De nieuwe methode bleek na veel berekeningen en het formuleren van een bewijs op meerdere vlakken goed uit de bus te komen. Zo kan de onderzoeker met dit model data flexibeler verzamelen. Het maakt hierbij bijvoorbeeld niet uit of hij tijdens het onderzoek nog wat meer personen laat meedoen, wat in de praktijk vaak voorkomt.

 

 

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.