Sander Kupers wint nieuwe PWN Afstudeerprijs voor Wiskunde

Sander Kupers (Universiteit Utrecht) ontving op 23 november 2013 de PWN Afstudeerprijs voor Wiskunde bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Hij werkte in zijn scriptie een nieuwe methode uit om meer grip te krijgen op ruimtelijke vormen. De prijs werd dit jaar voor het eerst ter beschikking gesteld door Platform Wiskunde Nederland.

Sander Kupers studeerde niet alleen cum laude af, maar waagde zich ook aan een originele en omvangrijke scriptie (230 pag.) over het jonge vakgebied van de string topology, een vorm van abstracte moderne meetkunde. Kupers wilde meer te weten komen over ruimtelijke vormen of ruimtes die tot eenzelfde vorm vervormd kunnen worden, vergelijkbaar met een elastisch materiaal. Zo hebben een koffiekopje en donut in de basis eenzelfde vorm met één gat. Hij keek in zijn scriptie naar manieren om lusjes en lijnen in verschillende ruimtes te leggen om zo meer grip op deze ruimtes te krijgen. Het meest vernieuwende is dat hij naast lusjes ook lijnstukjes met een vast eindpunt toepaste. Daarnaast waagde hij zich ook aan nieuwe ruimtes.

De jury vindt dat Kupers laat zien dat hij niet alleen vertrouwd is met een aantal van de modernste methoden uit de wiskundige topologie, maar dat hij ook een uitstekend overzicht heeft over de verbanden met de natuurkunde.

Kupers doet op dit moment promotieonderzoek aan Stanford University, Californië. De moderne wiskunde heeft zijn hart. ‘Er is nog zoveel onbekend. Moderne wiskunde heeft een bepaalde elegantie en schoonheid waarmee we grip kunnen krijgen op alle denkbare ruimtestructuren.’

De PWN afstudeerprijs wordt uitgereikt door Dr. W.H.A. Schilders, managing director van het Platform Wiskunde Nederland. De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen, waaronder de Akzo Nobel Science Award (zie ook: www.hollmij.nl).

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.